Waarom is er een vrije apparatuurkeuze?

De ACM heeft in 2021 de ‘Beleidsregel handhaving besluit eindapparaten’ gepubliceerd. De ACM wil hiermee vrije apparatuurkeuze voor eindgebruikers bewerkstelligen. Het gaat om eigen apparatuur (router) welke rechtstreeks op het netwerkaansluitpunt kan worden aangesloten. Dat is bij glasvezelaansluitingen het glasvezelaansluitpunt, ook wel FTU genoemd, waarop de glasvezelverbinding is afgemonteerd op de eindgebruikerslocatie. TriNed maakt voor haar dienstverlening gebruik van verschillende technieken.

Op deze pagina wordt per glasvezelnetwerk toegelicht aan welke specificaties de apparatuur moet voldoen om rechtstreeks op het netwerkaansluitpunt te kunnen worden aangesloten. Tevens vermelden we zo compleet mogelijk de instellingen voor de eigen apparatuur. We trachten de specificaties zo duidelijk en compleet mogelijk op deze pagina te publiceren.

Onze klantenservice kan je geen ondersteuning geven bij het instellen van jouw eigen apparatuur. Je kunt hiervoor terecht bij de leverancier van deze apparatuur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de werking van het door jou gekozen apparatuur. We helpen je uiteraard bij storingen, mogelijk vragen we je de door ons geleverde apparatuur aan te sluiten. Bewaar deze dus goed. De door ons geleverde apparatuur blijft ook altijd eigendom van TriNed, je dient deze bij beëindiging van jouw glasvezelabonnement ook aan ons terug te sturen.

Gebruik van een eigen (draadloze) router

Het gebruik van een eigen (draadloze) router is mogelijk op alle glasvezelnetwerken waar TriNed diensten aanbiedt. Indien je gebruik wilt maken van eigen apparatuur in combinatie met de glasvezeldiensten van TriNed dan adviseren wij om gebruik te maken van de mogelijkheid om een eigen (draadloze) router te plaatsen in combinatie met een glasvezelmodem welke geleverd wordt door TriNed. Een eigen router is eenvoudig via een UTP-kabel (netwerkkabel) met een RJ-45 stekker aan te sluiten op de LAN-poort van het glasvezelmodem. Indien ook de dienst digitale televisie via coax (DVB-C) wordt afgenomen blijft hierdoor deze dienst ook volledig operationeel.

Indien er op dit moment een gecombineerde glasvezelmodem en router van Huawei in gebruik is dan kun je bij de klantenservice een verzoek doen om deze te vervangen voor een aparte glasvezelmodem (ONT) in combinatie met FRITZ!Box als (draadloze) router.

Specificaties internet bij eigen router

VLAN VLAN 6 (802.1q)
Authenticatiemethode PPPoE
PAP met gebruikersnaam en wachtwoord
Maximale pakket grote (MTU)    1500 bytes (RFC4638)
IPv4 via PPPoE verkrijgen
IPv6  via DHCPv6-PD verkrijgen (in PPPoE-sessie)
DNS servers via PPPoE/DHCPv6-PD

Specificaties interactieve televisie bij eigen router

VLAN VLAN 4 (802.1q)
Authenticatiemethode    DHCP
IGMP IGMPv2
  IGMP-proxy
  IGMP fast-leave

Specificaties telefonie bij eigen router

VLAN Geen, via de internetverbinding
Server sip.tnoc.nl
Poort 5060
Telefoonnummer +31-notatie (vb +31413123456)
Gebruikersnaam Op verzoek via klantenservice beschikbaar
Wachtwoord Op verzoek via klantenservice beschikbaar
Codecs verplicht: ITU G711A /8000
optioneel: G711U /8000 & G722
Sample rate 8000 p/s
DTMF RFC 2833
Nummerweergave    CLIP
Transport type UDP
RTP port range 16384-32767
RTP packet size 20 ms
SIP timer 3600 sec
QOS IEEE802.1p (priority) = 5

Gebruik van een eigen glasvezelmodem en router bij PON-techniek

Bij de meeste glasvezelnetwerken, zoals onder andere E-Fiber, Glasdraad, Open Dutch Fiber, Primevest en KPN NetwerkNL, wordt er door TriNed gebruik gemaakt van PON-techniek. Het is mogelijk om een eigen glasvezelmodem (ONT) te plaatsen op het netwerkaansluitpunt.

Het gekozen glasvezelmodem moet voldoen aan de onderstaande specificaties. TriNed geeft geen inhoudelijke ondersteuning op het operationeel maken van een niet door TriNed geleverd glasvezelmodem. De glasvezelkabel en de glasvezelconnector in de FTU zijn zeer kwetsbaar. Het gebruik van de verkeerde connector kan deze onherstelbaar beschadigen. Zo mag een groene SC/APC connector niet aangesloten worden op een blauwe SC/UPC connector en ook andersom niet. Het aansluiten van een reguliere glasvezeloptic of een AON-glasvezelmodem zal niet functioneren op een aansluiting welke gebruik maakt van PON-techniek en vrijwel zeker verstoringen veroorzaken op aansluitingen welke zijn aangesloten op het zelfde segment in de glasvezelcentrale.

Wij willen je er nadrukkelijk op wijzen dat TriNed volgens artikel 6 van de ‘Beleidsregel handhaving besluit eindapparaten’ direct fysiek zonder aankondiging mag afsluiten indien het aansluiten van niet door TriNed geleverde apparatuur het netwerk van TriNed zodanig verstoort wordt dat andere eindgebruikers daar hinder van ondervinden. De kosten voor het af- en opnieuw aansluiten van een individuele eindgebruiksaansluiting bij verstoringen worden bij de eindgebruiker in rekening gebracht. Omdat het af- en aansluiten uitsluitend door een monteur in de glasvezelcentrale uitgevoerd kan worden kan de doorlooptijd voor heraansluiten tot enkele dagen oplopen en zijn de kosten hiervan niet gering.

Specificaties bij PON-techniek

Transmissie ITU-T Rec. G.984.5
Optic type Class B+
Zendfrequentie (TX) 1310nm
Ontvangstfrequentie (RX) 1490nm
Zendvermogen  Tussen -1 en +4dBm
Ontvangstvermogen  Minimaal -26dBm
Glasvezelkabel Singlemode fiber (9/125)
Connector  SC/APC
OMCI  ITU-T Rec. G.988
Conformance test protocol BBF247 issue 4
Implementatie BBF TR-156 issue 2
Authenticatie SN authentication G.984.3
GPON functies Wavelength blocking filter (WBF) G.984.5
Automatic laser shutoff (ALS) G.664
SR-DBA and NSR-DBA
Bi-directional FEC
Flexible mapping between GEM Port and TCONT
Dying gasp
AES-128
Ondersteuning VLAN-modellen    1:1
N:1
QinQ
TLS
Multicast
LAN poort Auto 10, 100 en 1000 Mbit/s
CATV poort Frequentiebereik 54 MHz tot 1000 MHz
Uitgangsweerstand 75 ohms
Optisch vermogen -8dBm tot +2dBm
Rogue detectie, Continuering Rogue self-detection
Rogue self-isolation
Remote start and shutdown optical interface

Gebruik van eigen glasvezelmodem en router bij AON-techniek

Bij uitsluitend de glasvezelnetwerken van HSLnet, Glasvezel Helmond, Midden-BrabantGlas, Glasweb Venray, KempenGlas, Brofiber en Herman Gorterlaan wordt er door TriNed gebruik gemaakt van AON-techniek. Het is mogelijk om een eigen glasvezelmodem te plaatsen op het netwerkaansluitpunt.

Het gekozen glasvezelmodem moet voldoen aan de onderstaande specificaties. TriNed geeft geen inhoudelijke ondersteuning op het operationeel maken van een niet door TriNed geleverd glasvezelmodem. De glasvezelkabel en de glasvezelconnector in de FTU zijn zeer kwetsbaar. Het gebruik van de verkeerde connector kan deze omherstelbaar beschadigen. Zo mag een groene SC/APC connector niet aangesloten worden op een blauwe SC/UPC connector en ook andersom niet. Het aansluiten van een PON-glasvezelmodem zal niet functioneren op een aansluiting welke gebruik maakt van AON-techniek.

Wij willen je er nadrukkelijk op wijzen dat TriNed volgens artikel 6 van de ‘Beleidsregel handhaving besluit eindapparaten’ direct fysiek zonder aankondiging mag afsluiten indien het aansluiten van niet door TriNed geleverde apparatuur het netwerk van TriNed zodanig verstoort wordt dat andere eindgebruikers daar hinder van ondervinden. De kosten voor het af- en opnieuw aansluiten van een individuele eindgebruiksaansluiting bij verstoringen worden bij de eindgebruiker in rekening gebracht. Omdat het af- en aansluiten uitsluitend door een monteur in de glasvezelcentrale uitgevoerd kan worden kan de doorlooptijd voor heraansluiten tot enkele dagen oplopen en zijn de kosten hiervan niet gering.

Specificaties bij AON-techniek

Transmissie IEEE 802.3
Poort type 1000Base-BX-10-U
Optic type Class 1 laser product
Zendfrequentie (TX) 1310nm
Ontvangstfrequentie (RX) 1490 en 1550nm
Zendvermogen Tussen -3 en -9dBm
Ontvangstvermogen Tussen -3 en -22dBm
Connector SC/UPC of SC/APC
Glasvezelkabel Singlemode fiber (9/125)
Ondersteuning VLAN-modellen    1:1
N:1
QinQ
TLS
Multicast
LAN poort Auto 10, 100 en 1000 Mbit/s
CATV-poort Frequentiebereik 54 MHz tot 1000 MHz
Uitgangsweerstand 75 ohms
Gemiddeld optisch vermogen -8dBm tot +2dBm